Sov bedre med melatonin

Når du har ligget og vendt og drejet dig hver eneste nat i løbet af en periode, kan du nemt komme til at lide af søvn mangel. Denne tilstand er selv forstærkende – uanset hvad der har forårsaget dit søvn besvær, vil din søvn mangel forårsage yderligere forstyrrelser i den del af din hormon balance, som styrer dit indre ur – det man også kalder den cirkadiske cyklus, eller døgn rytmen.

Hvis du har fået ødelagt denne rytme, eventuelt som følge af jet lag eller nat arbejde, er det vigtigt, at du har fokus på at genoprette den. Ellers sætter du dig selv i risiko for at udvikle depression eller stress som følge af mangel på søvn. En uhensigtsmæssig døgnrytme med der af følgende søvn mangel sættes også ofte i forbindelse med særdeles alvorlige sygdomme så som diabetes 2, hjerte kar sygdomme og visse former for kræft.

Hvordan genskaber jeg en sund døgnrytme?

Hvis du ønsker at udvikle et søvn mønster, som giver din krop og din hjerne den hvile og restitution der er behov for, bør du starte med at sikre, at dit soveværelse er fredhelligt. Det hormon, som styrer vores søvn, nemlig melatonin, udskilles nemlig primært når det er mørkt og roligt omkring os. Øjnene opfatter mangelen på lys, og via nerve systemet sendes der besked til kogle kirtlen, som så går i gang med at udskille melatonin.

Melatonin responderer ved at fortælle kroppen, at nu er det på tide at gå til ro. Uden melatonin i systemet vil du ikke kunne falde i søvn, og i fald du gør, vil din søvn i bedste fald være overfladisk og utilstrækkelig. Derfor skal du sørge for, at der ikke er hverken tablets, tv eller smartphones tændt i dit soveværelse et par timer inden sengetid.

Du kan læse mere om melatonin og den sunde søvn på melatoninguide.dk